Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Το 3 και το 7: ένα χαλαρό μηδέν


Γεια σας! Είμαι η Αθηνά από τη λέσχη χαλαρών αλλά «απαιτητικών», παρακαλώ, αναγνωστών. Υπογραμμίζω το «απαιτητικών» και θα εξηγήσω παρακάτω το γιατί.
Η τελευταία πρόταση ανάγνωσης που έπεσε στη λέσχη ήταν «Το 3και το 7» του Γιώργου Παπαχρήστου από τις Εκδόσεις Λιβάνη!! Αν δεν είχα την ηθική υποχρέωση απέναντι στη λέσχη, θα το είχα εγκαταλείψει από τις πρώτες 30 σελίδες. Δεν είμαι κριτικός, αλλά διαβάζω λογοτεχνία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Θεωρώ λοιπόν ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κακό. Ένα κακό μελό.
Δεν υπάρχει πλοκή! Κανένα βάθος, καθόλου συναίσθημα. Παρουσιάζονται απλά γεγονότα με πολύ χαλαρούς ρυθμούς, αφού γίνονται συνεχείς παρεμβολές, και όλα συνηγορούν στο να καταδείξουν ότι ο Μεγάλος γιατρός Τερζάκης είναι καταξιωμένος μόνο στο sex (βλ. σελ. 29: η σκηνή με την ειδικευόμενη είναι χυδαία και σελ. 42: κομπασμός στους φίλους του! Εξαιρετικός και ολοκληρωμένος χαρακτήρας!). Διότι από το έργο δεν προκύπτει ότι είναι καταξιωμένος ως γιατρός, απλά αυτό δηλώνεται πολλάκις. Επίσης δηλώνονται αλλά δεν προκύπτουν από το κείμενο τα εξής: αυστηρός, διακεκριμένος καθηγητής, γνώστης της ανθρώπινης ψυχολογίας. Όμως καίτοι «ψυχολόγος» δεν κατάφερε να αντιληφθεί ποια ήταν τα κίνητρα της Νικόλ, για να κρατήσει το παιδί!!
Τελικά ερωτεύτηκε καμία ο Τερζάκης; Στη σχέση του με την Καίτη φαίνεται μόνο η συνήθεια του να είναι μαζί της μετά από 13 χρόνια. Υπήρξε έρωτας; Πότε; Στη σχέση του με τη Νικόλ μένει μόνο η στυφή γεύση του phone sex και φευ! η μία και μοναδική φορά που μετά από αυτή σταματούν τα πάντα και ακολουθούν οι υπολογισμένες κινήσεις και η στρατηγική του να «φέρει τον άλλο με στα μέτρα του»!
Καίτη: γυναίκα μόνη που κολακεύτηκε από τον καθηγητή αλλά μπορεί και να του ζητούσε και καμιά απόσπαση στο διοικητικό (σελ. 37).
Νικόλ: ερωτεύτηκε τον καθηγητή; Σίγουρα πάντως ερωτεύτηκε τα δείπνα και τις τουαλέτες (σελ. 169).Όπως ερωτεύτηκε και τον Σαραντόπουλο αμέσως μετά τον καθηγητή από το άρωμα του «αρσενικού» που εξέπεμπε.
Τι άλλο «απολαμβάνουμε» στο βιβλίο;  • Ένα δοκίμιο για τις σχέσεις! (σελ. 31)  • Ένα μίνι δοκίμιο για την ποίηση (σελ.63 «πες μου ότι είσαι ποιητής να ξεράσω» μετά από την ποιητικότατη φράση «άκουσα τον ήχο της σιωπής…»).  • Ένα ακόμη δοκίμιο για τη μοίρα (σελ.123).
Πλοκή; Χάλια. Διάλογοι; Ρηχοί, επιφανειακοί, πολύ συχνά χυδαίοι. Κορύφωση του δράματος; Χαλλλαράαα! Ε όχι! Δεν είναι αυτό λογοτεχνία.


Με «λογοτεχνικούς» χαιρετισμούς
χαλαρά αλλά απαιτητικά


Υ.Γ. Μην το βάλετε στη βιβλιοθήκη σας. Αγοράστε καλύτερα ένα ΒΙΠΕΡ ΝΟΡΑ.

1 σχόλιο:

  1. ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΕΝΑ ΑΡΛΕΚΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΘΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΚΡΑ ΤΟΥ 3 ΚΑΙ 7.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Free Hit Counter